Scholen

Buiten in het groen,
speels en creatief

natuur beleven,
met je ogen, oren, neus, mond, handen en voeten

planten en dieren ontdekken
bij jou in de buurt

Natuurpunt Kortrijk heeft een enthousiast team van gidsen die staan te springen om jouw klas mee te nemen in de natuur. Een brede waaier van DOE-activiteiten in de natuur en dichtbij, dat is waar wij sterk in zijn. Wij bieden excursies en workshops aan op maat, voor de lagere school maar ook voor kleuters en voor het secundair.

Vraag naar onze mogelijkheden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of lees verder.

Jullie kiezen zelf de locatie, zo nodig komen we naar jullie school! Natuurlijk gaat onze voorkeur naar een natuurgebied, maar is er geen dichtbij, dan kan - in afspraak met de gids - de activiteit eventueel in de schooltuin of een park in de buurt plaatsvinden. Om de kwaliteit te garanderen werken we met erkende natuurgidsen. Om dezelfde reden beperken we de groepen tot 25 leerlingen (graag minder indien kleuters). We vragen dat er altijd minstens één leerkracht mee op stap gaat.

Prijs: 60 euro voor 2u buiten leren over de natuur en samen actief genieten in de natuur.
Opgelet: meerprijs voor Bushcraft en Eetbare natuur.

We suggereren alvast enkele mogelijke onderwerpen:

Een greep uit de mogelijke onderwerpen:

- zoogdieren, vlinders, vogels, insecten, amfibieën
- lente of herfst,
- dieren in het bos, dieren in het water, bodemdieren,
- ecologie, biodiversiteit, klimaat
- planten, bomen en struiken,
- stiltewandeling, vroegochtendwandeling
- landschapswandeling
- dieren in de nacht
- enz.

Vanzelfsprekend passen we de inhoud aan rekening houdend met de doelgroep, het seizoen, de locatie, enz.

Kies zelf je thema of maak een keuze uit ons vast aanbod hieronder. Je zal begrijpen dat niet elk thema op elke locatie kan. Stel gerust de vraag als je zelf ideeën of specifieke wensen hebt.

Thema's:

Blik onder water      
 2de en 3de graad BaO      half april - half oktober

Veilig vanop de oever gluren we naar dieren in, op en rond het water. Is dit water gezond, denk je? Daarna gaan we aan de slag met schepnetjes. Hoeveel verschillende waterdiertjes zouden we kunnen vangen? Schrijvertje of schaatsenrijder? Met zoekkaarten vissen we het uit. Met deze workshop ontdekken kinderen een boeiende nieuwe wereld.

Bosverhalen  2 + 3de kleuter/1ste graad BaO  het hele jaar

Met leuke gedichten en spannende verhalen over dieren of planten prikkelen we de fantasie van de kinderen. Telkens gekoppeld aan natuurweetjes en toffe opdrachten en spelletjes geschikt voor hun leeftijd.

Bushcraft vanaf eerste graad het hele jaar

Afhankelijk van de leeftijd:
- Vuur recht uit de natuur (vanaf 1e graad)
- Eetbare planten + koken op het kampvuur (vanaf 1e graad)
- Expeditie overleven in en met de natuur (vanaf 2e graad)
- Lepelsnijden uit vers hout (3e graad)
Opgelet: een sessie duurt ongeveer twee en half uur.
Prijs: in afspraak met de gids.

De boom in 1ste en 2de graad BaO        het hele jaar

In de winter is het koud en zijn de bomen kaal, in de lente komen bloemen en planten tevoorschijn uit de grond en groeien de blaadjes aan de bomen (of krijgen de blaadjes bomen….). In de zomer zie je de bomen in hun volle pracht en in de herfst kleuren ze mooi en laten ze hun blaadjes los. Bomen veranderen tijdens het jaar steeds van gedaante.
Met verhalen, leuke weetjes en veel doe-activiteiten ontdekken we de wondere wereld van bomen doorheen de vier seizoenen.

Een grote vogel wil ik zijn  BaO  maart-november

Vogels, je hoort ze wel maar je ziet ze niet. Of toch?
Wat maakt een vogel zo bijzonder? Is een vogel slim?
Via waarnemingen, opdrachten en spelletjes maken de kinderen kennis met onze gevleugelde vrienden.

Eetbare natuur 2de en 3de graad BaO maart-oktober

Samen gaan we op zoek naar eetbare wilde planten in het bos en tussen het gras. Hoe herken je ze? Waarom zou je ze opeten? Daarna trekken we met onze blaadjes, bloemen, vruchten of noten naar binnen en maken we er een lekkere kleine hap of drank mee. Proeven mag!
Noteer:
- beperkte groep tenzij extra begeleider vanuit school – lokaal nodig
- toeslag voor de ingrediënten (afhankelijk van aantal lln).

Heb je ze nog alle vijf? 2de en 3de kleuter / 1ste graad BaO het hele jaar

Met onze handen kunnen we tekenen en schrijven, maar ook voelen!
Tijdens een speelse tocht in het groen leren we de natuur kennen door te ruiken, te voelen, te luisteren, te kijken én te proeven. Bewegen, spelen en natuurbeleving zijn de belangrijkste ingrediënten van deze activiteit.

Insectensafari  BaO april - oktober

Zoveel wiebeldieren, zoveel kriebeldieren..
Gewapend met loepen, paraplu en zuigpotjes speuren we in het gras en tussen de struiken naar beestjes. Ze zijn met honderden, neen, miljoenen! Bij of wesp? Kever of wants? Wedden dat je na deze spannende zoektocht niet langer bang bent voor dieren met meer dan vier poten?

Natuurbeheer 2de en 3de graad BaO het hele jaar

We steken de handen uit de mouwen. Breng je laarzen en werkhandschoenen mee.

In een natuurgebied is er altijd wel iets te doen. In de winter moeten wilgen gevlochten worden en in de zomer wordt er gemaaid en gehooid. We helpen de natuur een handje en leren ondertussen welke dieren in het natuurgebied leven en hoe biodiversiteit in de praktijk nu echt werkt.

Sterke bomen 1ste en 2de graad BaO het hele jaar

Verhalen rond fantastische bomen.
Heb je al eens het gevoel gehad dat een boom achter je rug zijn tong uitstak? Tijdens onze wandeling kom je alles te weten over de sterkste bomen die je nog niet zag. Ga je mee op ontdekkingstocht langs de waanzinnigste bomen? Een tocht met een knipoog.

 

 

IMG 20190409 113011742

 

 

 

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.