Natuurtuin Desloovere

 

BeschrijvingDe Natuurtuin Gilbert Desloovere is een klein stukje pure natuur in een stadswijk in centrum Kortrijk. 
Grootte: 10.061 m2
LiggingHet gebied is ingesloten door de R8 en de tuinen van de Olmenlaan. Er is een ingang aan het einde van de Goedendaglaan (naast de oprit van de R8) en aan het einde van de Dokter Snellaertstraat (langs het Guldensporen fietspad Kortrijk-Zwevegem dat over de oude spoorwegberm loopt).
Toegang: elke dag van zonsopgang tot zonsondergang
Eigendom: Elia, SW+ en Natuurpunt
Beheer: vrijwilligers en jongeren van Aktractie van CAW Zuid-West-Vlaanderen
Fauna en flora: lees 'Wat is er te zien?' hieronder


Ontstaan van de Natuurtuin

Dit stukje grond naast de elektriciteitsinstallatie werd verwaarloosd en enkel nog gebruikt door sluikstorters. In 1996 bracht Gilbert Desloovere daar verandering in. Jaak Coorevits deed een aanvraag bij Electrabel (vroegere eigenaar) om het stukje grond naast hun transformatoren te beheren. Samen met enkele buurtbewoners raapten ze drie containers afval! Nadien maaiden ze het hooiland, werden er wandelpaden aangelegd, struiken geplant, verlande poelen uitgegraven, banken geplaatst, …. kortom ze transformeerden het verwaarloosde gebied tot een mooi stukje natuur.

Met de dood van Gilbert Desloovere in 1999 stierf ook het enthousiasme van de buurtbewoners. Maar dat was buiten Georges De Clerck en Jacques Stockman gerekend die het enthousiasme lieten herrijzen in 2000. Samen met andere buurtbewoners zetten ze zich actief in voor het beheer van de Natuurtuin. Ze vormden een werkgroep die het stukje grond Natuurtuin Gilbert Desloovere doopten. Er werden verschillende natuurbeheersdagen in de tuin georganiseerd.

Door het vrijmaken van de energiemarkt was niet langer Electrabel maar Elia eigenaar van de grond. Elia is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet en staat in voor het transport van elektriciteit. Ook Elia ging ermee akkoord dat de buurtbewoners de grond naast hun transformatoren ecologisch beheerden. De werkgroep sloot zich aan bij Natuurpunt die in 2005 een beheersovereenkomst met Elia afsloot.

Sinds enkele jaren voeren jongeren van Aktractie (een afdeling van CAW Piramide) de meeste beheerswerken uit. Maar de vrijwilligers komen nog steeds samen om beheerswerken te doen in de tuin. Ook worden de wandelpaden elke week gemaaid door een vrijwilliger.


Wat is er te zien?

Langs de begroeide berm van de R8 is er een bomenlaan met wilgen, abelen, eiken, elzen en andere bomen en struiken. In de zomer kan je hier ’s nachts glimwormen zien glimmen. Ook vermeldenswaardig is het voorkomen van Tongvaren. Vlak tegen het terrein van Elia ligt het hooiland waarin Kaardebol, Robertskruid, Pinksterbloem, Gewoon herderstasje, Kleine veldkers, Vijfvingerkruid, Geel nagelkruid, Gele lis, Marjolein, enz. groeien. Er werden fruitbomen aangeplant waaronder de exclusieve “Ananas de Courtrai”. In mei knabbelen honderden stippelmotrupsen de kardinaalsmutsen kaal. Er fladderen atalanta’s, koolwitjes, bonte zandoogjes, oranjetipjes, sint-jacobsvlinders, enz. Op het terrein bevinden zich ook drie poelen waarin Alpenwatersalamander en Kleine watersalamander, padden en kikkers leven. Attente wandelaars spotten reeds egeltjes en eikelmuizen. Keep, Vink, Tuinfluiter, verschillende soorten mezen waaronder Staartmees, Winterkoning, Roodborst, Zanglijster, Zwartkop en andere vogels zingen in de natuurtuin. Het lijkt soms alsof de vogels in de Natuurtuin minder schuw zijn dan elders, omdat je ze heel vaak tot dichtbij kan benaderen.
De zwammen die er leven zijn onder andere: Gewoon elfenschermpje, Gewone zwavelkop, Oranjerode stropharia, Zwerminktzwam, Gewoon donsvoetje, Gewone krulzoom, Draadsteelmycena, Langsteelfranjehoed en Zwavelzwam.


Heb je vragen? Dan kan je mailen naar: Thierry Meerschman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en meer info kan je lezen op: www.natuurtuindesloovere.be

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.