Scholen

Natuurpunt Kortrijk heeft een actieve gidsengroep die staat te springen om jouw klas mee te nemen in de natuur.

Buiten in het groen,
speels en creatief

natuur beleven,
met je ogen, oren, neus, mond, handen en voeten

planten en dieren ontdekken
bij jou in de buurt

We zorgen voor maatwerk aangepast aan jouw school en jouw klas. Jullie kiezen zelf de locatie waar je de natuurwandeling wil laten doorgaan. Dat kan op een groene school of dichtbij de school, als er iets van volwaardig groen is (een park of een groenzone zoals bijvoorbeeld Bruyningpad of het kabouterbos) of in een natuurgebied. Wij passen de inhoud van de wandeling aan aan de leeftijd, het seizoen, de doelgroep, de locatie en aan jullie wensen.

We organiseren DOE-activiteiten in de natuur en dichtbij. Dit kunnen zowel excursies als workshops zijn en zowel voor kleuters, lagere schoolkinderen alsook het secundair. We werken altijd met erkende natuurgidsen. Om de kwaliteit te garanderen beperken we de groepen tot 25 leerlingen (graag minder indien kleuters). We vragen dat er altijd minstens één leerkracht mee op stap gaat met de groep.

Prijs: 60 euro voor 2u buiten leren over de natuur en samen actief genieten in de natuur.

Een greep uit de mogelijke onderwerpen:

- vogels, insecten, amfibieën, bomen en struiken,
- dieren in het bos, dieren in het water,
- ecologie, biodiversiteit, klimaat
- lente, zomer, herfst, winter
- stiltewandeling, vroegochtendwandeling
- landschapswandeling
- dieren in de nacht
- kruidenworkshop
- enz.

Kies zelf je thema of maak een keuze uit onze voorstellen hieronder. Je zal begrijpen dat niet elk thema op elke locatie kan. Stel gerust de vraag als je zelf ideeën of specifieke wensen hebt.

Thema's:

Blik onder water      
 2de en 3de graad BaO      half april - half oktober

Veilig vanop de oever gluren we naar dieren in, op en rond het water. Is dit water gezond, denk je? Daarna gaan we aan de slag met schepnetjes. Hoeveel verschillende waterdiertjes zouden we kunnen vangen? Schrijvertje of schaatsenrijder? Met zoekkaarten vissen we het uit. Met deze workshop ontdekken kinderen een boeiende nieuwe wereld.

Bosverhalen  2 + 3de kleuter/1ste graad BaO  gans het jaar

Met leuke gedichten en spannende verhalen over dieren of planten prikkelen we de fantasie van de kinderen. Telkens gekoppeld aan natuurweetjes en toffe opdrachten en spelletjes geschikt voor hun leeftijd.

De boom in 1ste en 2de graad BaO       gans het jaar

In de winter is het koud en zijn de bomen kaal, in de lente komen bloemen en planten tevoorschijn uit de grond en groeien de blaadjes aan de bomen (of krijgen de blaadjes bomen….). In de zomer zie je de bomen in hun volle pracht en in de herfst kleuren ze mooi en laten ze hun blaadjes los. Bomen veranderen tijdens het jaar steeds van gedaante.
Met verhalen, leuke weetjes en veel doe-activiteiten ontdekken we de wondere wereld van bomen doorheen de vier seizoenen.

Een grote vogel wil ik zijn  BaO  maart-november

Vogels, je hoort ze wel maar je ziet ze niet. Of toch?
Wat maakt een vogel zo bijzonder? Is een vogel slim?
Via waarnemingen, opdrachten en spelletjes maken de kinderen kennis met onze gevleugelde vrienden.

Eetbare natuur 2de en 3de graad BaO maart-oktober

Samen gaan we op zoek naar eetbare wilde planten in het bos en tussen het gras. Hoe herken je ze? Waarom zou je ze opeten? Daarna trekken we met onze blaadjes, bloemen, vruchten of noten naar binnen en maken we er een lekkere kleine hap of drank mee. Proeven mag!
Noteer:
- beperkte groep tenzij extra begeleider vanuit school – lokaal nodig
- toeslag voor de ingrediënten (afhankelijk van aantal lln).

Heb je ze nog alle vijf? 2de en 3de kleuter / 1ste graad BaO gans het jaar

Met onze handen kunnen we tekenen en schrijven, maar ook voelen!
Tijdens een speelse tocht in het groen leren we de natuur kennen door te ruiken, te voelen, te luisteren, te kijken én te proeven. Bewegen, spelen en natuurbeleving zijn de belangrijkste ingrediënten van deze activiteit.

Insectensafari  BaO april - oktober

Zoveel wiebeldieren, zoveel kriebeldieren..
Gewapend met loepen, paraplu en zuigpotjes speuren we in het gras en tussen de struiken naar beestjes. Ze zijn met honderden, neen, miljoenen! Bij of wesp? Kever of wants? Wedden dat je na deze spannende zoektocht niet langer bang bent voor dieren met meer dan vier poten?

Natuurbeheer 2de en 3de graad BaO gans het jaar

We steken de handen uit de mouwen. Breng je laarzen en werkhandschoenen mee.

In een natuurgebied is er altijd wel iets te doen. In de winter moeten wilgen gevlochten worden en in de zomer wordt er gemaaid en gehooid. We helpen de natuur een handje en leren ondertussen welke dieren in het natuurgebied leven en hoe biodiversiteit in de praktijk nu echt werkt.

Sterke bomen 1ste en 2de graad BaO gans het jaar

Verhalen rond fantastische bomen.
Heb je al eens het gevoel gehad dat een boom achter je rug zijn tong uitstak? Tijdens onze wandeling kom je alles te weten over de sterkste bomen die je nog niet zag. Ga je mee op ontdekkingstocht langs de waanzinnigste bomen? Een tocht met een knipoog.

 

 

IMG 20190409 113011742

 

 

 

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.