Hoe helpen?

Je kan Natuurpunt Kortrijk op verschillende manieren steunen, lees er meer over hieronder:

→ word vrijwilliger
→ word lid
→ financiële hulp

 

Word vrijwilliger
De natuur is steeds op zoek naar helpende handen....

gezocht: m/v met goesting in natuur

Natuurpunt Kortrijk heeft je nodig! 

Er roert wat in Natuurpunt Kortrijk. We kunnen extra helpende handen en denkende breinen gebruiken. Misschien heb je zin om je steentje bij te dragen? Want natuur maken we vooral samen.

 

werkgroep natuurbeleid

Natuurbeleid in een verstedelijkte regio zoals Kortrijk is erg belangrijk. In het publieke debat komen wij op voor de bescherming van natuur en biodiversiteit. We gaan daarvoor in overleg met de overheid en andere actoren. We voeren actie en zetten juridische middelen in om essentiële natuurwaarden te beschermen.
Interesse? Zend een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

werkgroep natuurbeheer

Elke derde zaterdagvoormiddag van de maand werken we van 9u tot 12u in onze Natuurgebieden (dit zijn: Leiekant - 't Schrijverke, de Rotersmeers, de Kleiputten, stadsgroen Ghellinck, de Heulebeek, en andere locaties). Maaien, planten, hooien of wilgen knotten in de gezonde buitenlucht is een engagement dat telt! Je smeedt nieuwe vriendschappen en je leert iets bij. Voel jij je geroepen om samen met ons meer natuur op de kaart van Kortrijk te zetten dan ontvangen wij jou met open armen. Ook al kan jij je slechts een paar uurtjes per jaar vrijmaken, je bent van harte welkom.
Interesse? Zend een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
we zorgen dat je een uitnodiging krijgt en je beslist zelf elke maand of je er bij kan zijn.

 

werkgroep natuureducatie

Voor deze werkgroep hebben we niet alleen natuurgidsen nodig die de maandelijkse wandelingen begeleiden, en de aangevraagde wandelingen voor scholen/bedrijven/verenigingen. Maar we hebben ook denkende breinen nodig om nieuwe thema's voor wandelingen en activiteiten op te zetten. En mensen die de eenmalige en langdurende cursussen willen begeledien. 

 

werkgroep promo

Inspanningen om onze werking naar buiten toe te promoten is nodig. De vele vrijwilligers verzetten al heel wat werk, maar er blijft ook nog veel liggen dat we heel graag zouden doen, maar waarvoor we jammergenoeg handen te kort hebben. Om onze activiteiten bekend te maken en om meer vrijwilligers en om meer leden te werven, moeten we regelmatig naar buiten komen met een nieuwsbrief, facebookpagina, enz. Ook een ledenstand bemannen op een activiteit van derden zoals bijvoorbeeld TuinXpo is een van de taken. Ben jij mondig en/of handig met geschreven communicatie? Wil je je steentje bijdragen aan meer natuur, laat dan iets van je horen

andere interesses? 

Heb je andere talenten en wil je je inzetten, meld je aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met Trees 056/20 05 10 of 0485/95 87 60.

Andere talenten kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • tent opzetten en promo voeren,
 • boekhoudtalent, 
 • chauffeur voor activiteitenmateriaal,
 • gids in park of natuurgebied,
 • organisatietalent voor evenementen,
 • openhouden natuurcentrum in weekend,
 • barman/-vrouw,
 • geboren ledenwerver,
 • vlotte pen en/of lay-out-vaardigheden,
 • natuurliefhebbers om te helpen inventariseren, nestkasten te reinigen, enz.,
 • onderhandelaars die overleggen met politici, landbouwers of bedrijven,
 • sponsoring zoeken,
 • postbodes om flyers te bedelen

 

Word lid 
Kortrijk kent ondanks de sterke verstedelijking nog prachtige landschappen en waardevolle natuurgebieden ten zuiden van het centrum, denk maar aan Belllegembos, Kooigembos, Kennedybos, de Kleiputten. Daarnaast zijn er ook de Leiemeersen, de Heulebeekvallei en het Heulebos. Her en der hiertussen verspreid vinden we kleine landschapselementen: poelen, bomenrijen, heggen en bloemrijke bermen. Deze natuur staat echter onder druk en wordt steeds schaarser. Daar willen we met Natuurpunt iets aan doen. Wij willen niet alleen beschermen en behouden wat er nog is, maar ook nieuwe mogelijkheden voor natuur creëren. Om de natuur in Kortrijk en elders te helpen, hebben we ook jouw steun nodig. Met jouw lidgeld en dat van anderen kunnen we o.a. natuurgebieden aankopen en beheren.
Als lid van Natuurpunt afdeling Kortrijk krijg je:

 • een welkomspakket als nieuw lid
 • 4 maal per jaar het verenigingsblad: 'Natuur.blad'
 • 4 maal per jaar het tijdschrift van de Zuid-Westvlaamse Natuur.koepel: 'Klimop' 
 • korting op boeken, t-shirts en geschenken in de Natuur.winkel
 • toegang tot en gratis rondleiding in natuurgebieden in Vlaanderen
 • de zekerheid dat u echt iets doet voor de natuur
 • korting bij schoenen Torfs en bij AS Adventure
 • tal van andere voordelen bij verschillende winkels en attracties, lees alle voordelen op: http://www.natuurpunt.be/lidmaatschap-voordelen

Lid worden van Natuurpunt kost 38,00 euro. Word vandaag nog lid, surf naar: www.natuurpunt.be/wordlid . Je ontvangt zo snel mogelijk het welkomstpakket. Nadien krijg je elk kwartaal het Natuur.tijdschrift.

Domiciliering 
Blijf jaarlijks lid door je lidmaatschap via domiciliering te betalen. Zo kies je om de natuur blijvend te steunen. Elk jaar wordt je lidgeld automatisch afgehouden van je rekening. Je kan op twee manieren een domiciliering aanvragen.

 1. Via de website: www.natuurpunt.be, klik bovenaan rechts op "word lid".

 2. Via de telefoon of e-mail: bel naar 015-29 72 20 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zeg dat je lid wil worden via domiciliering en geef je naam en adres door. Je ontvangt dan een foldertje met een domicilieringsformulier.

 

Storten 
Geef een gift aan de natuur. Stort je €40 of meer, dan krijg je een fiscaal attest, hiermee krijg je ongeveer 50% van het gestorte bedrag terug via je belastingen. Doe een schenking op het nationaal rekening nummer van Natuurpunt BE56 2930 2120 7588 (Natuurpunt Beheer vzw, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen), vermeld hierbij de naam en het nummer van een natuurgebied van jouw keuze:

 • projectnummer 3516 afdeling Kortrijk
 • projectnummer 5014 Bissegem - De Kruiskouter
 • projectnummer 5015 Bissegem - De Ghellinck
 • projectnummer 5016 Kortrijk - De Venning
 • projectnummer 5504 Kleiputten 't Hoge
 • projectnummer 5548 Leievallei 't Schrijverke Marke
 • projectnummer 5563 Heulebeek-De Warande
 • projectnummer 5565 Natuurtuin Desloovere

Wens je geen belastingsattest te ontvangen en/of minder dan €40 euro te schenken ten voordele van de natuur in Kortrijk, dan kan je een bedrag overmaken op het rekeningnummer van de afdeling Natuurpunt Kortrijk BE13 3850 5224 1839. Indien je dit wenst kan je in de omschrijving een van bovenstaande projectnummers vermelden.

 

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.