Hoe helpen?

Je kan Natuurpunt Kortrijk op verschillende manieren steunen:

door als vrijwilliger mee te werken binnen Natuurpunt Kortrijk
door lid te worden van Natuurpunt
door de lokale werking en/of natuurgebieden te steunen

Word lid  
Natuurpunt werkt in Vlaanderen aan extra natuur en aan het beheren (meer biodiversiteit) van onze natuur. Uw lidmaatschap is een belangrijke steun en versterkt het draagvlak en de invloed die we kunnen uitoefenen op het beleid.

Lid worden van Natuurpunt is eenvoudig: je surft naar: www.natuurpunt.be/wordlid . Als nieuw lid ontvang je een welkomspakket met:

 • een gratis fiets- en wandelgids met wandelingen en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen
 • elk seizoen Natuur.blad: ons magazine boordevol tips, weetjes en verhalen
 • elk seizoen het regionaal magazine: Klimop, met natuurverhalen uit eigen streek
 • de prachtige vintage vogelposter
 • kortingen in onze webshop en bij verschillende winkels en attracties, lees alle voordelen op: http://www.natuurpunt.be/lidmaatschap-voordelen

Voor 38 euro per jaar, ben je lid met heel het gezin net zoals meer dan 133.000 andere leden in Vlaanderen. Kortrijk telde in november 2023 meer dan 1400 leden.

Word vrijwilliger
Vrijwilliger worden binnen Natuurpunt Kortrijk kan je op 2 manieren:

 1. door mee te werken aan een concreet project. Bijvoorbeeld: meehelpen op een werkdag, de bar uitbaten bij een feestje, inschrijven beheren, enz. Via facebook worden al onze evenementen en oproepen bekend gemaakt. Je kan ook een mailtje sturen naar Robin Bekaert: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je wordt opgenomen in de groep van de vrijwilligers, dan krijg je alle oproepen via mail toegestuurd. Je kiest zelf wanneer het lukt voor jou om mee te helpen.
 2. door je actief te engageren in een werkgroep. De verschillende werkgroepen worden hieronder toegelicht.

1) Werkgroep beleid

Deze vrijwilligers volgen het Kortrijkse natuur- en milieubeleid op en nemen ook geregeld zelf initiatieven. Interesse laat het weten aan onze coördinator: Lies Vandemaele Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0474/48 61 62.

2) Werkgroep natuurbeheer en -studie

Natuurpunt Kortrijk beheert verschillende natuurgebieden in Kortrijk, voor elk van deze  gebieden zijn een of meerdere mensen verantwoordelijk. Je kan steeds aansluiten als medebeheerder/conservator. Deze natuurgebieden heeft Natuurpunt Kortrijk in eigen (of gedeeld) beheer: 't Schrijverke, de Rotersmeers, de Kleiputten, stadsgroen Ghellinck, de Heulebeek, Bourbon, De Leerse, Sint-Anna, Natuurtuin Desloovere, Waterweelde en de Venning. Heb je interesse? Contacteer de coördinators van deze werkgroep: Brecht Demasière en Claude Cottyn. Contactgegevens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0496/379280 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0496/44 33 83.

3) Werkgroep natuureducatie

Deze werkgroep verzorgt alle excursies, wandelingen en cursussen. We doen dit voor Kortrijkzanen, voor verenigingen, voor scholen, enz. We hebben naast de gidsen ook denkende breinen nodig om nieuwe thema's voor wandelingen en activiteiten op te zetten. Coördinator: Trees De Prest Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0485/95 87 60.

4) Werkgroep promo, leden- en vrijwilligerswerk, secretariaat en penningmeester

Hier zijn veel mensen die elk voor een deeltje van het groter geheel verantwoordelijk zijn. We denken vb. aan het standenbeheer waar we leden werven, sociale media bijhouden, persverantwoordelijke, enz. Coördinatie: Bert Van Dierdonck - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0477/29 76 36.

Je kan ook voor elk van deze werkgroepen je aanmeden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met: Trees 056/20 05 10 of 0485/95 87 60.

Storten 
Je kan eender welk bedrag storten op het rekeningnummer van Natuurpunt: BE56 2930 2120 7588 (Natuurpunt Beheer vzw, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen). Stort je €40 of meer, dan krijg je een fiscaal attest, hiermee krijg je een deel van het gestorte bedrag terug via je belastingen. Vermeld op de overschrijving de naam en het nummer van een natuurgebied van jouw keuze:

 • projectnummer 3516 afdeling Kortrijk (eigen werking)
 • projectnummer 5014 Bissegem - De Kruiskouter
 • projectnummer 5015 Bissegem - De Ghellinck
 • projectnummer 5016 Kortrijk - De Venning
 • projectnummer 5504 Kleiputten 't Hoge + Sint-Anna
 • projectnummer 5548 't Schrijverke Marke + Rotersmeers + Neerbeekvalei
 • projectnummer 5563 Heulebeek-De Warande
 • projectnummer 5565 Natuurtuin Desloovere
 • projectnummer 5597 De Leerse 
 • projectnummer  5601 Sterreberg Bourbon

Wens je geen belastingsattest te ontvangen en/of minder dan €40 euro te schenken ten voordele van de natuur in Kortrijk, dan kan je een bedrag overmaken op het rekeningnummer van de afdeling Natuurpunt Kortrijk BE13 3850 5224 1839. Indien je dit wenst kan je in de omschrijving een van bovenstaande projectnummers vermelden. 

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.