Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom. Kijk hieronder in de tabel voor de maandelijkse wandelingen en activiteiten.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? Lees er hier meer over en contacteer: info @ natuurpuntkortrijk.be

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Scharrellunch

Van onze natuurgids Trees kregen we een tof idee voor een activiteit alleen of met de kinderen. Maak van een wandeling in jouw buurt een leuke zoektocht. Terwijl je wandelt, pluk je je eigen slaatje bijeen. Print deze pdf en ga op stap. Verzamel onderweg enkele smakkelijke blaadjes en bloemen om toe te voegen aan je sla, dan kan je nadien heerlijk smullen van de natuur.

Groen geMARKEeerd

Maak een mooie groene wandeling in Marke van 10 km of van 15km. De wandelkaart kan je hier downloaden. Behalve de wegbeschrijving vind je in de folder veel interessante informatie over de wandelroute. De brochure ligt ook ter beschikking in het OC van Marke (Hellestraat 6 in Marke).

 

Digitale wandelroute langs de Natuurtuin Desloovere (17km)

De werkgroep Natuurtuin Desloovere organiseert al enkele jaren een wandeldag ten voordele van de Natuurtuin Gilbert Desloovere. In 2020 geen wandeldag, maar wel een digitale wandelroute van 17 km die je kan wandelen met deze link: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8193031/recreatieve-wandelroute/natuurtuin-t-schrijverke-struweelpad-17km. Wandel vanuit de Natuurtuin Desloovere tot in natuurgebied 't Schrijverke of omgekeerd. Na het eerste stuk door de stad, sluit je aan op het onverharde pad langs de Leie tot aan 't Schrijverke. De terugweg word ingezet via het Struweelpad, Markebeekpad en park De Blauwe hoeve. De wandeling is niet bepijld, dus je hebt wel je smartphone nodig. Trek stevige schoenen aan. Er is heel wat off-road op deze route. Veel plezier.

 

Maandelijkse activiteiten 

Wanneer  Wat Waar

werkzaterdagen (meestal in de voormiddag)

Beheerwerken

Steek jij ook eens graag de handen uit de mouwen? Kom dan zeker af, stuur een mailtje naar: info @ natuurpuntkortrijk.be om te weten waar er deze maand gewerkt wordt.

telkens in een ander natuurgebied

zaterdag 18 september

09u-12u

Werkdag in Rotersmeers

Hooien

Werkvoormiddag georganiseerd door onze beheerders: Brecht, Tom, Robin en David.

langs het jaagpad van de Leie in Bissegem (bereikbaar via Rootputstraat)

zaterdag 25 september

09u-12u

Werkdag in 't Schrijverke

Hooien

Werkvoormiddag georganiseerd door onze beheerders: Brecht, Tom, Robin en David.

op het einde van de Leieweg in Marke

zaterdag 25 september

van 09u00 tot 12u00

Cursus natuurgids VOLZET

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Dan is de Cursus natuurgids iets voor jou. Deze cursus bestaat uit een dertigtal lesmomenten of excursies en dit telkens op zaterdagochtend, heel uitzonderlijk een hele zaterdag. Eén keer word je heel vroeg in de ochtend verwacht en twee keer op een vrijdagavond voor nachtdieren. In de cursus Natuurgids werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen en bezoek je natuurgebieden in de buurt.

Zowel de theorie- als de praktijklessen vinden plaats op zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u00.
Einde cursus najaar 2022. Daarna ontvang je een getuigschrift. Wie voor de badge van natuurgids gaat, volgt in een tweede jaar nog enkele extra lesuren.

Inschrijven kan via deze link: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuurgids-harelbeke-46295

Tarief leden: 270 euro
Tarief niet-leden: 315 euro

Cursus i.s.m. Natuurpunt-CVN en Provincie West-Vlaanderen

Om kwaliteit te garanderen beperken we het aantal deelnemers tot 20. Wacht dus niet met inschrijven!

 theorielessen gaan door in het Provinciaal domein De Gavers
Eikenstraat 131, 8530 Harelbeke

zondag 10 oktober

09u00

Paddenstoelenwandeling

Gids Jimmy neemt jullie mee naar elfenbankjes en franjehoeden en knotszwammen.

 

zaterdag 16 oktober

09u-12u

Werkdag in Heulebeekvallei

Werkvoormiddag georganiseerd door Yagud en team.

 Heule

zondag 14 november

14u00

Heule

We ontdekken de natuur in Heule met onze gids Jan.

Heulepark

zaterdag 27 november

09u-12u

Werkdag Dag van de natuur in de Vlasakker

 

 Vlasakker - Kortrijk

zondag 12 december

09u00

Wintersfeer

Wandelen langs kale bomen, dorre bladeren en uitgedroogde bloemen. We kijken naar nieuw leven dat klaar zit te wachten en ontdekken het kleine groen. Misschien vinden we enkele slapers?

Met gids Martien

 

zaterdag 18 december

09u-12u

Werkdag in ’t Schrijverke

Werkvoormiddag georganiseerd door onze beheerders: Brecht, Tom, Robin en David

op het einde van de Leieweg in Marke
 

Het verhaal van de BIJ uitgesteld naar 2022

met bijendeskundige Sven Dhanijs 

Thema-avond georganiseerd in samenwerking met TuinHier Marke

OC Marke, Hellestraat 6
     
     

 

 

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.