Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom. Kijk hieronder in de tabel voor de maandelijkse wandelingen en activiteiten.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? Lees er hier meer over en contacteer: info @ natuurpuntkortrijk.be

Maandelijkse activiteiten 

Wanneer  Wat Waar

zaterdag 26 augustus

van 09u tot 12u

Werkdag in de Heulebeekvallei

 

Heulebeekvallei, afspraak in de Warandestraat aan de bypass van de beek

zondag 27 augustus

van 14u30 tot 16u30

Natuur beleven

Op stap met natuurgids Liv.

Tinnekesbos, ingang in de Stijn Streuvelslaan, Heule

7 en 14 en 16 september

Spinnencursus

Ontdek alles wat er te weten valt over de spinnen, tijdens drie lesmomenten met spinnenkenner Garben Logghe:

- donderdag 7 september 2023 van 19.00 u. tot 22.00 u.

- donderdag 14 september 2023 van 19.00 u. tot 22.00 u.

- zaterdag 16 september 2023 van 9.00 u. tot 12.00 u.

Inschrijven bij:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

NEC De Steenoven, Schaapsdreef 29, Kortrijk
zaterdag 16 september van 09u tot 12u
Werkdag in De Rotersmeers
 
 Rotersmeers

zondag 17 september

van 14u30 tot 16u30

Op zoek naar bodemdieren in het Kennedybos

Op stap met gids Claude Cottyn.

Kennedybos, President Kennedylaan, Kortrijk
vrijdag 20 oktober van 19u30 tot 22u

De spons-speech
Lezing over klimaat, water en natuur

Gelukkig werkt de natuur als een spons: om hevige regen op te vangen, of juist langer water vast te houden en traag af te geven in periodes van droogte. Maar is Vlaanderen goed op weg om weer een spons te worden? Wat is de link juist tussen water, klimaat en natuur? En zijn we klaar voor een waterbom? In een interactieve speech duikt Benno Geertsma van Natuuracademie in dit bijzonder actuele thema.

Begeleider: Benno Geertsma van Natuuracademie

Prijs: 5,00 euro

Inschrijven via http://www.natuurpunt.be/agenda/de-spons-speech-lezing-over-klimaat-water-en-natuur-kortrijk-63290

 OC De Lange Munte (Beeklaan 81, 8500 Kortrijk)

zondag 15 oktober

ganse dag

Trage wegenwandeling

11.11.11 Kortrijk organiseert samen met Natuurpunt een wandeltocht op de Dag van de Trage weg. Je kan vrij kiezen tussen drie verschillende parcours, tussen 5 en 12 km lang. Deze leiden je langs de mooiste plekjes in Rollegem, Aalbeke en Bellegem. Er is ook een gegidste wandeling met een natuurgids die zondag.

 
zaterdag 21 oktober van 09u tot 12u Werkdag in 't Schrijverke
 
zondag 12 novemberom 14u30

Landschapswandeling

We bekijken het park van Heule door de ogen van een landschapswandelaar, met ook de nodige aandacht voor de fauna en flora van dit oude park.

park van Heule,

Heulekasteelstraat 1

zaterdag 18 november van 09u tot 12u

Werkdag in Bourbonbeek 

afspraak recht tegenover huisnummer13 in de Blauwkasteelstraat te Kortrijk (Aalbeke)

dinsdag 21 november van 19u30 tot 22u

Help ons water raakt op!

Lezing over de weg van drinkwater

Anderhalf uur lang duiken we met jullie onder in de Belgische waterwereld. Hoe gaan we in ons land om met de droogte? Waar komt ons drinkwater vandaan en hoelang zal het nog uit de kraan blijven stromen? Moeten we ons zorgen maken?

We beloven je: je kijkt nooit meer op dezelfde manier naar dat glas water. Je zal ervan gaan houden en het zal je van je stoel blazen. Want water is dan misschien overal, het stroomt door een wereld onder druk.

Begeleider: Marjolein Vanoppen is als wateronderzoeker een veelgevraagd spreker over drinkwater, zowel voor lezingen als op radio en tv. Ze werkte een succesvolle water-podcast uit: Helder. Samen met Toon Verlinden schreef ze het boek "Weg van water".

Prijs: 5,00 euro

Inschrijven via: https://www.natuurpunt.be/agenda/help-ons-water-raakt-op-63908

OC De Vonke (Lagaeplein 24, 8501 Heule)
zaterdag 18 november van 09u tot 12u Werkdag in de Bourbonbeek
 afspraak in de Blauwkasteelstraat (Aalbeke) recht tegenover huisnr. 13

zaterdag 02 december

doorlopend

van 09u tot 16u

Dag van de natuur

Iedereen welkom op de Dag van de Natuur in Kortrijk. We gaan samen werken in een nieuw gebiedje: Sint-Anna.

Ook dit jaar gaat Natuurpunt afdeling Kortrijk, tezamen met RefuInterim aan de slag voor meer en betere natuur rondom ons. Wil je zelf een heg aanplanten of hoogstam fruitbomen ondersteunen? Of wil je liever je steentje bijdragen aan een takkenril die ook dienst zal doen als "wezel-hotel"? Dan ben je meer dan welkom op onze jaarlijkse "dag van de natuur". We focussen hier vooral op een klein landschapselement in de buitenrand van Kortrijk. Uiteraard ontbreekt een drankje, een hapje én een gezellige babbel met mensen die Nederlands leren niet. Breng zeker je laarzen mee en vergeet je goed humeur niet. Tot dan!

Sint-Anna 53, Kortrijk (vanaf Don Boscolaan en Smokkelpotstraat zullen er pijltjes zijn richting de juiste plek in Sint-Anna)
zondag 17 december

Over knoppen en knopen

In de winter herkennen we bomen en struiken aan hun knopen en knoppen. Wandel mee op ontdekkingstocht in dit jonge bos.

Stadsgroen Marionetten

Don Boscolaan, parking aan de overkant van de school

 

 

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Scharrellunch

Van onze natuurgids Trees kregen we een tof idee voor een activiteit alleen of met de kinderen. Maak van een wandeling in jouw buurt een leuke zoektocht. Terwijl je wandelt, pluk je je eigen slaatje bijeen. Print deze pdf en ga op stap. Verzamel onderweg enkele smakkelijke blaadjes en bloemen om toe te voegen aan je sla, dan kan je nadien heerlijk smullen van de natuur.

Groen geMARKEeerd

Maak een mooie groene wandeling in Marke van 10 km of van 15km. De wandelkaart kan je hier downloaden. Behalve de wegbeschrijving vind je in de folder veel interessante informatie over de wandelroute. De brochure ligt ook ter beschikking in het OC van Marke (Hellestraat 6 in Marke).

 

Digitale wandelroute langs de Natuurtuin Desloovere (17km)

De werkgroep Natuurtuin Desloovere organiseert al enkele jaren een wandeldag ten voordele van de Natuurtuin Gilbert Desloovere. In 2020 geen wandeldag, maar wel een digitale wandelroute van 17 km die je kan wandelen met deze link: https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8193031/recreatieve-wandelroute/natuurtuin-t-schrijverke-struweelpad-17km. Wandel vanuit de Natuurtuin Desloovere tot in natuurgebied 't Schrijverke of omgekeerd. Na het eerste stuk door de stad, sluit je aan op het onverharde pad langs de Leie tot aan 't Schrijverke. De terugweg word ingezet via het Struweelpad, Markebeekpad en park De Blauwe hoeve. De wandeling is niet bepijld, dus je hebt wel je smartphone nodig. Trek stevige schoenen aan. Er is heel wat off-road op deze route. Veel plezier.

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.