Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? contacteer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Wanneer  Wat Waar

elke derde zaterdag van de maand (meestal in de voormiddag)

Beheerwerken

Steek jij ook eens graag de handen uit de mouwen? Kom dan zeker af, stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om te weten waar er deze maand gewerkt wordt.

telkens in een ander natuurgebied

zaterdag 15 september

16u

Fietstocht door Kortrijk rond luchtkwaliteit

activiteit van BUDA https://buda-eiland.be/kalender/

Op International PARK(ing) DAY, hebben we het over wonen & gezonde lucht. Dat zullen we doen o.a. aan de hand van een fietstocht, met politici, experts en inwoners van Kortrijk die in gesprek gaan rond (on)gezonde lucht in Kortrijk. Waar liggen de problemen, waar de oplossingen? Wat zijn de voorstellen en beleidsmaatregelen, waarin kunnen burgers, experts en bedrijven elkaar tegemoet komen en zelf de handen uit de mouwen steken?

De fietstocht zal ons langs verschillende punten in de stad brengen, waar de luchtkwaliteit permanent gemeten wordt, langs scholen waar de luchtkwaliteit absoluut beter kan en langs ‘groene’ punten in de stad waar je wel zonder kopzorgen een gezonde hap lucht kunt inademen.
Start om 16u aan Pand A, Conservatiriumplein1 in Kortrijk. Het einde wordt voorzien om 18u.
 Start aan Pand A, Conservatiriumplein1 in Kortrijk

zondag 30 september

vanaf 07u tot 15u

Wandeldag Natuurtuin Desloovere "Kortrijk in't Groen"

De ganse dag kan je wandelen door de groenste plekjes in Kortrijk. Er zijn uitgepijlde wandeltochten van 3, 6, 11 en 16 km. De opbrengst wordt gebruikt om het beheer van de Natuurtuin te bekostigen.

Starten met wandelen kan al om 7u en dit tot 15u.

Bar en animatie aan het start/eindpunt.

Deelname voor niet-leden wandelsportfederatie of Natuurpunt: 1,50 euro
Deelname voor leden wandelsportfederatie of Natuurpunt: 1,10 euro
 
De wandeldag wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de basisschool De Baai.
Startplaats: Freinetschool De Baai,
Baaistraat 10 in Kortrijk
zondag
7 oktober
14u30

Week van het bos in het Preshoekbos

Benieuwd hoe het nu met het Preshoekbos gaat? Hoe groot is het nu en hoe groot wordt het straks? Gids Frieda leidt de volwassen rond in het jonge bos en op de Keizersberg.
Gezinnen met kinderen kunnen samen met een andere gids op een speelse manier het jonge bos verkennen.
(Ont)spanning en plezier gegarandeerd.

start in Marke bij het speelplein langs het Markebekefietspad
zondag
14 oktober
09u30
 

Paddenstoelen

Zwammen en kabouterhuisjes in alle geuren, kleuren en vormen.

Kennedybos

ingang Kennedybos, langs de Kennedylaan (kruispunt met Bruyingepad)

ter plaatse kan je je fiets parkeren
auto's parkeren best in de Munckendoornstraat of je neemt de bus (richting expo/ziekenhuis)

zondag
21 oktober
vrij starten tussen 8u en 15u

gegidste wandeling om 14u

Dag van de trage weg

Doorkruis Rollegem, Aalbeke en Bellgem via de mooiste wandelwegen tijdens de Dag van de trage weg. Een organisatie van 11.11.11 Kortrijk in samenwerking met Natuurpunt Kortrijk.

Er zijn 3 verschillende parcours: tussen 5 en 12 km lang. De parcours leiden je langs de mooiste plekjes in Rollegem, Aalbeke en Bellegem. Je wandelt langs soms vergeten weggetjes die zeker zullen verrassen!

Geen echte wandelbenen? Geen probleem! Het kortste parcours is slechts 5km lang en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
Wie een wat langere wandeling verkiest kan de lussen van 7 en 12 km volgen. Omdat de tochten in de vorm van een klaverblad vertrekken en aankomen op dezelfde plek kan je ze ook met elkaar combineren tot een stevige tocht van 19km.

Alle tochten zijn uitstekend bewegwijzerd.

Op de startplek zijn verschillende hapjes en dranken te verkrijgen die worden verkocht ten voordele van 11.11.11

Om 14u kan wie meer informatie wil over de natuur langs trage wegen en de bijzonderheden in het landschap aansluiten bij de wandeling in groep onder begeleiding van een ervaren gids van Natuurpunt (12km).

Prijzen voor alle wandelingen:

  • gezinskaart: €8
  • ouder dan 15 jaar: €3,5
  • 15 jaar en jonger: €1,5
  • jonger dan 7: gratis

De opbrengst gaat integraal naar de werking van 11.11.11. Voor meer informatie over de activiteiten van 11.11.11 in Kortrijk surf naar: https://www.111111kortrijk.com

 starten kan in MPI De Kindervriend, Tombroekstraat (bij nr 6), 8510 Rollegem

zondag
11 november
09u30

Landschapswandeling

Genieten van de schoonheid van het landschap.

 

 

dinsdag 13 november

20u

Ecologische voetafdruk van top tot teen

Natuurpunt en De Volkstuin slaan weer de handen in elkaar voor de jaarlijkse vormingsavond.

Alle besparingen en rating-verlagingen ten spijt, leeft de Vlaming nog steeds op grote voet. Onze ecologische voetafdruk behoort tot de grootste ter wereld. De verspilling van grondstoffen, energie, voedsel, ruimte en natuur is onaanvaardbaar hoog en kost ons handenvol geld. Je zou kunnen zeggen dat wij onszelf daarmee in de voet schieten. Nochtans kan het met bijzonder weinig inspanningen en zonder in te boeten aan levensstandaard ook anders. Anke Desender geeft ons tal van inspirerende
voorbeelden. Wie het schoentje past, trekke het aan…


Anke Desender, vormingsconsulent van natuurpunt CVN, studeerde af als sociaal en cultureel antropologe aan de KU Leuven. Daar verdiepte ze zich in de relatie tussen mens en natuur. Gepassioneerd door de transitie naar een ecologische samenleving geeft ze nu les en organiseert ze onder andere innovatieve cursussen.

OC Marke
Hellestraat 6 in Marke

zaterdag 1 december

doorlopend van 9u30 tot 15u

Boomplantactie in het Preshoekbos

14000 bomen en struiken worden geplant op een nieuw stukje Preshoekbos. Dat zijn er heel wat, en daarom kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Zet jij ook een boompje op? Breng je handschoenen en laarzen mee. Ook een schop of schopje zijn handig, de plantgaten zijn al gemaakt, je hoeft dus enkel aarde in het plantgat te scheppen. Zelf spitten is niet nodig.
Preshoekbos 

Preisbergstraat in Aalbeke

 

zondag 9 december

9u30

Knoppen en knopen

Bomen benoemen in de winter.

stadsgroen Marionetten

afspraak aan Hoeve Coucx, te bereiken via de Cannaertstraat