Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? Lees er hier meer over en contacteer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Scharrellunch

Van onze natuurgids Trees kregen we een tof idee voor een activiteit alleen of met de kinderen. Maak van een wandeling in jouw buurt een leuke zoektocht. Terwijl je wandelt, pluk je je eigen slaatje bijeen. Print deze pdf en ga op stap. Verzamel onderweg enkele smakkelijke blaadjes en bloemen om toe te voegen aan je sla, dan kan je nadien heerlijk smullen van de natuur.

Maandelijkse activiteiten 

Wanneer  Wat Waar

elke derde zaterdag van de maand (meestal in de voormiddag)

Beheerwerken

Steek jij ook eens graag de handen uit de mouwen? Kom dan zeker af, stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om te weten waar er deze maand gewerkt wordt.

telkens in een ander natuurgebied

zaterdag 30 mei

09u-12u

Werkdag in natuurgebied Leiekant Marke

We mogen terug buiten werken in de natuur. We houden ons wel aan de Corona-maatregelen.

In de weide groeit op verschillende plaatsen Jacobskruiskruid. Deze plant is giftig voor koeien en zou verwijderd moeten worden voor ze zaad verspreidt. Ook willen we tegelijkertijd de distels wat inperken.

We vragen dat iedereen zijn/haar eigen drinkbeker meebrengt. Werkhandschoenen breng je best zelf mee. Wie een spade en kruiwagen kan meebrengen, mag dit zeker doen. Wij zorgen er voor dat deze ter plaatse ontsmet kunnen worden.

Gelieve je aanwezigheid zeker te bevestigen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we alles logistiek in goede banen kunnen voorbereiden.

Leikant Marke - 't Schrijverke


afspraak aan de ingang van het natuurgebied, op het einde van de Leieweg in Marke

zaterdag 06 juni

14u-16u

Hommels herkennen en tellen afgelast

Hommels zijn net zoals wilde bijen heel belangrijk voor de bestuiving. Wil je leren hoe je hommels kan herkennen? Meedoen is gemakkelijk, ook al weet je nog niet zoveel af van hommels. Joke en Luc nemen jullie mee op hommelexcursie.
Stadsgroen Marionetten
 
Afspraakplaats:
bezoekerscentrum Hoeve te Coucx
Marionetten 12 in 8500 Kortrijk

voor fietsers: er is een fietspad langs het ziekenhuis naar Hoeve te Coucx
voor auto’s: inrit via Cannaertstraat tegenover nr. 33

zaterdag 20 juni

09u-12u

Werkdag in natuurgebied de Rotersmeers gaan we hooien

We zijn weeral een jaartje verder en zetten het hooilandbeheer met veel enthousiasme verder. De natuurwerkploeg van Oostende zal vooraf gemaaid hebben en wij zullen samen zoals altijd het hooi verzamelen. Handschoenen en laarzen zijn steeds handig op deze tijd van het jaar.
Iedereen is van harte welkom en is er geen voorkennis of ervaring nodig. Alle materialen zullen aanwezig zijn en we zorgen uiteraard voor een natje en een droogje :-)
 Rotersmeers

Via de Rootputstraat in Bissegem kom je naar het Jaagpad langs de Leie. Op het jaagpad ga je naar links richting Kortrijk, een beetje verder ligt het gebied.

Indien met de wagen: parkeren aan parking de Rietput. Wandel via de mooie wandelroute van de Neerbeekvallei naar het jaagpad en volg het jaarpad tot aan Rotersmeers (ca. 1km)

zondag 5 juli

13u30

rond 18u terug

Poeltjestocht

Een begeleide fietstocht.

We fietsen van poel naar poel om het waterleven te bewonderen.

Zin in een actieve dag? Fiets dan met ons mee in de vallei van de Leie rijgen we enkele poelen aan elkaar onder begeleiding van natuurgidsen van Natuurpunt Kortrijk. Zet je schrap en laat je verrassen door wat poelen te bieden hebben. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft er rond? Wie drijft er op? Wie zwemt er in?

Voor fietsers en e-bikers. Lengte fietstocht: 22,5 km. Fluohesje en fietshelm warm aanbevolen.

Op de stopplaatsen is er water of een drankje en een hapje te verkrijgen.

Het aantal deelnemers is beperkt, dus vragen we om in te schrijven voor 30 juni bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


start aan parking de Rietput in Bissegem

zaterdag 18 juli

09u-12u

Werkdag in de Kleiputten

Deze maand gaan we de exoten te lijf in de Kleiputten. We spreken opnieuw af om 9u en we zien ernaar uit om samen te werken op deze unieke locatie. Graag handschoenen meebrengen en we voorzien zoals altijd een knabbel en drankje.

 Kleiputten

afspraak aan NEC De Steenoven, Schaapsdreef 29 op de hoek Sint-Denijseweg met Schaapsdreef in Kortrijk

zaterdag 22 augustus Werkdag aan waterbekken Lange Munte  

zaterdag 05 september

14u - 16u

Inhuldiging Stadsgroen Ghellinck

Het werd reeds een paar jaar terug aangekocht. Er werden al heel veel bomen aangeplant en enkele poelen uitgegraven... Het gebied begint langzaam een natuurvorm te krijgen. Bijen en vogels kwamen al proeven van de bloemen en het water. Kom dit prille natuurgebied ontdekken in zijn pioniersvorm.

 Stadsgroen Ghellinck

Bissegem

zondag 13 september

14u30

Verhalen over wilde planten

Kom je luisteren naar de planten?

 

zondag 20 september

vrij starten tussen 07u en 15u

Wandeldag Natuurtuin Desloovere

Er zijn groene wandelingen van 3 — 6 — 11 en 16 km.
Starten tussen 7u en 15u vanuit de basisschool De Baai.

basisschool De Baai

Baaistraat 10 in Kortrijk

zaterdag 17 oktober

Werkdag in Kleiputten

 

 
zaterdag 19 december

Werkdag in 't Schrijverke (Marke)