Activiteiten

Ontdek de natuur in Kortrijk: elke maand is er minstens 1 wandeling met natuurgids voor het grote publiek, iedereen welkom.

Wil je echter een wandeling op maat, voor je bedrijf, familie, school of vereniging? contacteer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Groeneparelfietstocht

Ga je graag zelf op ontdekking? Dan is de 'groeneparelfietsroute' misschien iets voor jou. Een fietsroute (28,4km) rijgt enkele Kortrijkse natuurparels aaneen. Je vindt de route via routeyou.com en in deze beschrijving, download hier de pdf.

 

Wanneer  Wat Waar

elke derde zaterdag van de maand (meestal in de voormiddag)

Beheerwerken

Steek jij ook eens graag de handen uit de mouwen? Kom dan zeker af, stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.om te weten waar er deze maand gewerkt wordt.

telkens in een ander natuurgebied

dinsdag 13 november

20u

Ecologische voetafdruk van top tot teen

Natuurpunt en De Volkstuin slaan weer de handen in elkaar voor de jaarlijkse vormingsavond.

Alle besparingen en rating-verlagingen ten spijt, leeft de Vlaming nog steeds op grote voet. Onze ecologische voetafdruk behoort tot de grootste ter wereld. De verspilling van grondstoffen, energie, voedsel, ruimte en natuur is onaanvaardbaar hoog en kost ons handenvol geld. Je zou kunnen zeggen dat wij onszelf daarmee in de voet schieten. Nochtans kan het met bijzonder weinig inspanningen en zonder in te boeten aan levensstandaard ook anders. Anke Desender geeft ons tal van inspirerende
voorbeelden. Wie het schoentje past, trekke het aan…


Anke Desender, vormingsconsulent van natuurpunt CVN, studeerde af als sociaal en cultureel antropologe aan de KU Leuven. Daar verdiepte ze zich in de relatie tussen mens en natuur. Gepassioneerd door de transitie naar een ecologische samenleving geeft ze nu les en organiseert ze onder andere innovatieve cursussen.

OC Marke
Hellestraat 6 in Marke
zaterdag 24 november
doorlopend vanaf 9u tot 16u

De Dag van de Natuur is een jaarlijks evenement waar we ons met Natuurpunt Kortrijk graag voor inzetten. De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het beheer van onze natuurgebieden. Zin om eens met ons mee te helpen? Je bent van harte welkom!

Op zaterdag 24 november steken we de handen uit de mouwen in de Rotersmeers langs de Leie in Bissegem. Doorlopend vanaf 9u tot 16u.

Wat staat er op het programma? We planten bomen en struiken aan. Zo wordt het gebied verder ecologisch ingericht. De plantgaten worden vooraf geboord wat het planten makkelijk maakt.
Intussen kan je kennismaken met het project en met de vrijwilligers van Natuurpunt Kortrijk die het hele jaar door de natuur in je buurt beheren.
Wat heb je nodig? Stevige kledij en werkhandschoenen en ook een spade indien mogelijk.

We voorzien een pauze met broodjes en warme drank.

De Rotersmeers is te bereiken via de Rootputstraat in Bissegem, wandel naar beneden ga dan links op het jaagpad langs de Leie. De Rotersmeers ligt een klein beetje verder. Met de fiets kan je gewoon het jaagpad volgen vanuit Kortrijk of vanuit Wevelgem. Je herkent de Rotersmeers aan de werkende handen op de weide en de vlaggen van Natuurpunt.

zaterdag 1 december

doorlopend van 9u30 tot 15u

Boomplantactie in het Preshoekbos

14000 bomen en struiken worden geplant op een nieuw stukje Preshoekbos. Dat zijn er heel wat, en daarom kunnen we jullie hulp goed gebruiken. Zet jij ook een boompje op? Breng je handschoenen en laarzen mee. Ook een schop of schopje zijn handig, de plantgaten zijn al gemaakt, je hoeft dus enkel aarde in het plantgat te scheppen. Zelf spitten is niet nodig.
Preshoekbos 

Preisbergstraat in Aalbeke

 

zondag 9 december

9u30

Knoppen en knopen

Bomen benoemen in de winter.

stadsgroen Marionetten

afspraak aan Hoeve Coucx, te bereiken via de Cannaertstraat