Paddenoverzetactie in Bellegem

februari 2022

De meeste amfibieën leven het grootste deel van het jaar op het land. Voor hun voortplanting zijn ze afhankelijk van water. In de winter houden ze hun winterslaap onder de grond. Op een zachte regenachtige avond in februari of maart trekken ze massaal weg uit hun landbiotoop om hun geboortepoelen op te zoeken. Hierbij moeten ze vaak wegen oversteken en dan gaat het dikwijls fout.

Help onze amfibieën:

- kijk goed uit tijdens de paddentrek. Alleen ontwijken helpt niet want deze kwetsbare dieren sneuvelen niet alleen onder de wielen. Vaak wordt de pad of kikker simpelweg door de luchtstroming (van de voorbijrijdende wagen) opgezogen en daarna neergekwakt. Rij dus a.u.b. heel traag!

- let ook op tijdens het fietsen en lopen in het donker.

- help mee met overzetacties. Dit jaar plannen de stad Kortrijk, Stadlandschap Leie-Schelde, Hyla en Natuurpunt Kortrijk een paddenactie in Bellegem (kruispunt Ijzerhandstraat / Dottenijseweg). Daarbij zijn veel vrijwilligers nodig om elke avond en ochtend de padden uit de emmers te halen en naar de overkant van de straat te brengen. Wil je 1 dag of meerdere dagen meehelpen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Related Articles

over ons

Natuurpunt Kortrijk is een lokale afdeling van Natuurpunt vzw die werkzaam is in Kortrijk, natuurlijk inclusief alle deelgemeenten. Natuurpunt vzw is de vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen. Natuurpunt Kortrijk streeft naar een duurzamer Kortrijk in het algemeen en naar betere en meer natuur in het bijzonder. Natuurpunt Kortrijk maakt deel uit van de regionale vereniging Natuur.koepel.